Trots svåra smärtor fick kvinnan inte komma tillbaka på återbesök. Foto: Lars Pehrson / TT

Gick med lösa skruvar – vårdgivare kritiseras

Publicerad

En kvinna från Örebro opererade ryggen på en privat klinik i Stockholm. Tiden efter operationen hade kvinnan mycket ont men fick trots det inga återbesök. Till sist vände sig kvinnan till USÖ där man efter en röntgen kunde konstatera att skruvar som opererats in hade lossnat.

Det var 2014 som kvinnan från Örebro opererade ryggen på en specialistklinik i Stockholmsområdet. Operationen fick göras om bara en vecka senare eftersom kvinnan led av svåra smärtor.

Fick inget återbesök

Därefter blev kvinnan något bättre men bara efter några veckor återkom smärtan. Trots att kvinnan kontaktade kliniken flera gånger fick hon aldrig komma tillbaka på något återbesök. Istället fick hon lugnande besked via telefon.

Till sist kontaktade kvinnan USÖ som röntgade hennes rygg och konstaterade att två skruvar satt lösa och skulle kräva en ny operation för att åtgärda.

Inte god vård

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar nu kliniken för bristande uppföljning av vård. Trots att hon vid flera tillfällen kontaktat kliniken om sina smärtor avbokades ett planerat återbesök med hänvisning till att det skulle bli för lång resväg för kvinnan.

IVO menar att vårdgivaren inte i tillräcklig omfattning har planerat, lett och kontrollerat verksamheten på ett sådant sätt att den uppfyller kravet på god vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.