Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
170 gånger så mycket resenärer nu kontra september 2021. Siffran låter extrem, men eftersom flygplatsen knappt hade någon resenär under samma tid förra året är ökningen inte så förvånande. Foto: Nick Strömgren/SVT

Efterlängtade charterresor på Örebro airport

Uppdaterad
Publicerad

170 gånger så mycket resenärer nu kontra september 2020. Siffran låter extrem, men eftersom flygplatsen knappt hade några resenärer under samma tid förra året är ökningen inte så förvånande.

Örebro airport har klarat sig bra under pandemin tack vare fraktflyget, men charterdelen har i princip stått still fram till nu. Sedan september har flygplatsen sett en enorm ökning av antalet flygresnärer.

– Det är en stor ökning, men eftersom vi knappt hade någon som reste förra året så är det inte konstigt. Men det är väldigt kul att vi är igång, säger Mikael Smedberg, vd.

I slutet av september hävdes ju de flesta kvarvarande restriktionerna i Sverige, men på flygplatsen råder andra regler än övriga samhället.

– Vi följer europeiska regler här, vilket innebär vakt utanför och munskydd i vänthallen. Det är lite annorlunda och inte ens jag får komma in på flygplatsen nu när resenärer släpps in för att resa, säger Mikael Smedberg.

Efterlängtat att resa

När SVT Nyheter Örebro är på flygplatsen är det en lång kö med resenärer som väntar på att bli insläppta på flygplatsen. Alla ser förväntasfulla ut inför solsemestern. Två av personerna i kön är paret Molner.

– Man tror inte ens att man ska ut och resa säger, Tommy Molner.

– Det är efterlängtat att få bara slappa, när man är hemma jobbar man bara, säger Lena Molner.

Följ med på flygplatsen när flera resesugna människor väntar på att planet ska lyfta till Kreta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer