Foto: SVT

Glitterdans i världsklass – VM i disco är igång

Uppdaterad
Publicerad

Hög toffs och massa glitter är vad som gäller när VM i discodans drar igång i Örebro i dag. 1.500 dansare från 18 länder tar nu över Nya idrottens hus från onsdag till lördag.

Det ljuder ett intensivt discodunk i Nya idrottens hus denna vecka. Här pågår det discodans i världsklass fram tills på lördag. En av de tävlande är tolvåriga Nora Andersson från Västerås.

– Jag tycker det är väldigt roligt när man får pepp och folk står och hejar, berättar hon. 

Fem olika grenar

Under disco-VM är det 240 svenskar som deltar och bland dem är flera från Örebro. Det tävlas i fem olika grenar av discodans: freestyle, singel, par, grupp och formation.

12-åriga Nora Andersson från Västerås är ensam från Sverige att tävla i grenen freestyle, som har många akrobatiska inslag.

– Jag tycker det är roligt att göra volter och jag tycker om att dansa så det blir liksom en kombo, säger hon.

Tänker inte – bara kör

Nora Andersson tränar uppemot tolv gånger i veckan och går i en klass med dansprofil. Hon är inte heller oerfaren i tävlingssammanhang.

För att få delta i VM så har hon först rankat sig högt i flera nationella tävlingar och i somras kom hon exempelvis på en tredjeplats i grenen par-disco på EM i Tjeckien.

Hur känns det att vara med i VM?

– Det är väldigt kul men när man är ute på golvet så tänker man inte så mycket på det man bara kör.

”Får göra det man tycker om”

Under onsdagen var det freestyle på tapeten, men det gick inte hela vägen. Nora Andersson åkte ut efter kvartsfinalen. Men på fredag ska hon tävla igen, i par. Och det viktigaste är kanske ändå inte att vinna.

– Det bästa med att dansa är att få göra det man tycker om, då är det bara att köra.

Om VM i disco

Det är första gången på 20 år som VM i Disco arrangeras i Sverige.

Sist var 1996, och även då var det Örebro som var värdstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.