Foto: Tilal Altaib

Glöm inte att smörja in hunden när solen gassar

Uppdaterad
Publicerad

Djur kan precis som vi människor bli solsvedda. Att skydda sina bästa kompisar med en tröja eller solskyddsfaktor kan därför vara en bra idé.

Såhär års varnar många för att lämna sina husdjur i varma bilar. Men många av dagens husdjur behöver inte bara skydd från hettan utan också från solen.

– I dag finns det till exempel både nakenhundar och nakenkatter som inte bör utsättas för stark sol, förklarar veterinär Mia Hammarström på Anicura i Örebro. Solskyddsfaktor eller skyddande kläder kan vara bra för de djuren.

Foto: Axel Brantemo

Brukar söka skugga

Normalt brukar djur självmant söka sig till skuggan men pälslösa djur är ofta lite frusna och sitter gärna länge i gasset. Men även kor, hästar och andra djur som går ute kan lida av stark sol.

– Det handlar om djur där pälsen är gles, förklarar Mia Hammarström. På en häst kan det vara bläsen, mulen eller strumporna eller fläckar som ser ”rosa” ut eftersom det saknas päls.

TV: Se hela inslaget här

Kan få soleksem

Soleksem och pigmentförändringar kan bli följden – däremot finns det inget samband mellan malignt melanom och stark sol på djur.

– Det handlar om att förebygga och skydda för att undvika obehag för djuret, men det går inte att se någon ökning av hudcancer till följd av för stark sol.

Föder upp solkänslig ras

Sara Andersson föder upp amerikansk hårlös terrier i Odensbacken. En hundras som helt saknar hår och som därför är extra känslig mot solens strålar.

– Allra bäst är att inte vara ute med dem när det är som varmast på dagen, eller att ha hundarna i skuggan. Annars kan man ta på dem kläder och som sista alternativ smörja in dem. Det viktiga är att se till att hundarna inte bränner sig, säger hon.

Sara Andersson föder upp hundar i Odensbacken. Foto: Axel Brantemo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.