Foto: SVT Montage

Glöm landstinget, snart heter det regionkommun i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Örebro får bilda regionkommun från och med januari 2015.

Om beslutet skriver civilminister Stefan Attefall (KD) i Dagens nyheter på tisdagen. Redan i juni tog landstingsfullmäktige i Örebro län beslut om det, men nu föreslår alltså Stefan Attefall (KD) att riksdagen ska bevilja det.

Att Örebro blir en regionkommun innebär att regionförbundet och landstinget slås ihop och kommer att ansvara för den regionala utvecklingen, bland annat.

– Beslut och styrningen av regionen kommer att hamna i politikens händer, till skillnad från nu. Rent konkret innebär det att medborgarna får politiker att ställa till svars för den regionala utvecklingen, säger Magnus Persson, regiondirektör.

Örebro är ett av sex län som kommer att få status som region enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län och får därmed ansvar för beslut om regionens utveckling inom exempelvis tillväxt, infrastruktur, kollektivtrafik, kompetensförsörjning. Regeringen kommer däremot inte att säga ja till alla län som ansökt om att få bilda region. En av dessa är Västmanland.

– Jag beklagar att inte alla får sina ansökningar beviljade, som till exempel våra grannar Västmanland, säger landstingsrådet i Örebro Marie-Louise Forsberg-Fransson (S). Regeringens besked innebär att vi fortfarande har ett Sverige där inte alla delar av landet får samma förutsättningar att bedriva regionalpolitik.

Samtidigt meddelar Stefan Attefall (KD) att vi fortsättningsvis kommer att ha 21 länsstyrelser i landet, inte 11 som det funnits förslag på tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.