Kristina Öster. Foto: Thomas Wedin/SVT

Bidraget till glutenintoleranta minskas

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har personer med glutenintolerans kunnat få glutenfri mat förskrivet via apotek. Men nu ska ett kontantbelopp på 1.200 kronor per år ersätta recepten. Ordföranden i Örebros celiakiförening är skeptisk till förändringen.

Bidraget ges för att kompensera för den mat som marknadsförs som glutenfri och är dyrare än icke glutenfri-märkta varor.

– Risken finns att folk fuskar, äter fel och blir sjuka eller inte äter någonting alls. Om vi tänker på fattigpensionärerna och de grupper som inte har så god ekonomi kanske de inte har råd att köpa glutenfritt alls. För dem kommer det att bli en stor försämring, säger Kristina Öster som är ordförande i Örebros celiakiförening.

Men regionrådet Irén Lejegren (S) tror inte att konsekvenserna kommer bli så allvarliga.

– Det hoppas jag naturligtvis inte ska hända. Det här är ett stöd för att man ska kunna klara en god livsföring, trots att man har en livslång sjukdom, säger Irén Lejegren.

Flera har tagit bort ersättning helt

De flesta landsting och regioner har tagit bort bidraget helt, vilket oroar ordföranden i Örebros celiakiförening.

– Jag tycker alla borde få ett bidrag. Medicin kostar pengar, och det här är ju vår medicin. Jag tycker att alla med glutenintolerans ska ha ett bidrag, säger Kristina Öster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.