Efter flera larm om kreosotutsläpp i Tisaren förra året har företaget Structor, på uppdrag av Sveriges geologiska undersökning (SGU) undersökt hur olika gifter eventuellt påverkat fisk och skaldjur i sjön.
Resultatet är positivt: Det finns enligt undersökningen ingen anledning att varna för att äta det som fiskas ur sjön eftersom halterna av gift i fisken inte är högre än gränsvärdena.
Däremot, påpekar man in undersökningen, följa Livsmedelsverkets rekommendationer när det gäller förtäring av fisk och skaldjur från insjöar i Sverige.
Läs också: Marken i Åsbro förorenad – trots sanering
Mätningar av metaller
Genom att provfiska på flera platser i Tisaren kunde man testa aborre, gös och kräftor för gifter. Det visade sig att man bara kunde uppmäta låga hater av bly, kadmium och kvicksilver i fisken. Halterna av koppar, mangan och zink var högre men ändå under Livsmedelsverkets gränsvärden.
Inte heller värdena av det cancerframkallande ämnet PAH är högre än gränsvärdena.
Mer mangan i kräftor
När det gäller kräftor konstaterar man i undersökningen att det enda värdet som sticker ut är mangan som ligger högre än det svenska medelvärdet.
Hos vuxna personer innebär det högre värdet inte någon större hälsorisk, däremot är det farligt för nyfödda. Eftersom kräftor inte ingår i kosten för nyfödda finns det ingen risk menar Structor i sin rapport.