Foto: Jesper Mattsson / SVT

Gott om studenter – ont om sovplats

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen var första dagen för många studenter på Örebro Universitet. Men att lyckas knipa en plats på en utbildning är en sak, att knipa en plats att sova på en annan.

Att Matilda Lundström skulle få en hektisk dag kom inte som någon överraskning. Hon är vice ordförande på Örebro studentkår och ansvarar för något av det viktigaste när terminen startar: bostäder.

– Det är många som har varit på plats, säger hon. Just nu har jag inga definitiva siffror men vi har fått hjälpa fler att hitta tak över huvudet.

Anledningen till att man blir utan ett boende är många. För några handlar det om att man fått ett sent besked om antagning till Örebro Universitet, för andra handlar det helt enkelt om att man inte lyckats hitta någonstans att bo. Erik Kimblad tillhör de senare.

Trots många försök fick han lämna Skåne för studier i Örebro utan att ha en ny hemadress.

– Det är stressigt och känns sådär, konstaterar han.

Men Örebroarna har verkligen ställt upp i år enligt Studentkårens vice ordförande.

– Vi har 120 akutplatser som gäller boende i två månader. Den sista som blev hjälpt idag var nu klockan 17:00, en timma innan vi egentligen har stängt, pustar Matilda Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.