Granbarkborren trivs utmärkt bland stormfällda träd. Foto: Michael Ekstrand

Granbarkborren – skogsägarnas fasa

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Skogsstyrelsen ut med en varning om granbarkborre till skogsägare som har stormfällt virke som ligger kvar efter höstens stormar. Tas inte virket bort, riskar skogsägare att förlora miljontals kronor i förlorade intäkter.

Stormarna Gorm och Helgas framfart i höstas lämnade efter sig mycket stormfällt virke i skog och mark. Virke som på vissa håll fortfarande ligger kvar. Det är något som uppskattas av skadeinsekten granbarkborren. Den lilla gynnaren använder nämligen fällda träd för att lägga sina ägg i. Om inte virket tas bort innan sommaren, då äggen kläcks, kan skadorna som följer på att en ny generation granbarkborre etablerar sig medföra att virke för miljonbelopp skadas.

En hel del virke kvar

Stefan Forsberg, skogskonsulent i Sörmland och Örebro distrikt. Förklarar att det fortfarande finns en hel del virke i området som lämpar sig för granbarkborren och att man nu arbetar på att få bort de stormfällda träden.

– Stormfällda granar är det som granbarkborren gillar allra bäst och det finns fortfarande områden där virket ligger kvar. Det är viktigt att det arbetas upp och förs bort innan juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Helga

Mer i ämnet