Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Berglund berätta i klippet varför kvinnor födda mellan 1994-1999 ska ta HPV-vaccinet. Foto: Heiko Junge/TT/privat

Tre frågor om: Gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län blir bland de första regionerna i landet som börjar erbjuda vaccin mot HPV, humant papillom-virus, till kvinnor födda 1994-1999. Enligt Socialstyrelsen erbjuder redan tre regioner det här vaccinet. Övriga regioner har för avsikt att sätta igång nästa år.

Det handlar om ett nationellt projekt för att utrota HPV och livmoderhalscancer som startades av en forskargrupp i Stockholm. Idag är det tre regioner – Stockholm, Gotland och Uppsala – som erbjuder vaccinet. Region Örebro län planerar att erbjuda gratis vaccin mot HPV vid årsskiftet, i samband med cellprovstagning. Det nya vaccinet ger ett bredare skydd för fler HPV-typer.

Inte del av skolvaccinationsprogrammet

Från 2012 fick flickor i årskurs 5-6 HPV-vaccin inom skolvaccinationsprogrammet. Enligt Malin Berggrund, utredare för screeningfrågor på Socialstyrelsen, har kvinnor födda 1994-1999 inte varit en del av skolvaccinationsprogrammet. Från och med 2019 ges dessutom ett vaccin med bättre skydd än det som användes tidigare i skolvaccinationerna.

– Vaccinationerna riktar sig till kvinnor som inte har blivit erbjudna vaccinering inom ramen för skolvaccinationsprogrammet. När man startade det programmet erbjöds liknande ”catch-up-vaccinationer” till den här gruppen, men vaccinationsgraden ligger nånstans runt 60 procent, säger hon.

Hör utredaren för screeningfrågor på Socialstyrelsen, Malin Berggrunds svar på tre frågor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.