Foto: Lise Åserud /TT

Gravid kvinna blev uppsagd från provanställning

Uppdaterad
Publicerad

En förening i Örebro län som verkar för en hjälporganisation anklagas för att ha sagt upp en provanställd kvinna, som meddelat att hon var gravid. Kvinnan hävdar i en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, att chefen för den butik föreningen driver även uttryckt sig nedsättande mot andra anställda.

Det är Diskrimineringsombudsmannen, DO, som har tagit emot en anmälan från kvinnan med två olika punkter.

Kvinnan, som upplevt sig diskriminerad, ska ha uppgett för sin chef att hon var gravid. Hon hade vid tidpunkten en provanställning i den andrahandsbutik föreningen driver i en av länets kommuner. Hon ska senare ha blivit underrättad om att hon blivit uppsagd.

Muntligt löfte

Enligt kvinnan ska HR-avdelningen i skälet för uppsägningen angett att hon besökt barnmorska under arbetstid utan att ha fått medgivande om detta från arbetsgivaren. Kvinnan själv menar att hon fått ett muntligt löfte.

Vidare uppger hon i sin anmälan att chefen ska ha uttryckt sig nedlåtande och diskriminerande mot andra anställda vid flera tillfällen.

DO har nu fattat beslut om att utreda ärendet och har begärt in ett yttrande från den aktuella föreningen.

Arbetsgivaren kan, när det handlar om en provanställning, avsluta anställningen utan att uppge något skäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer