Ghalia Alhindi vill uppmuntra fler nyanlända kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden. Foto: SVT

Viral succé – nu sprids nyheten om Ghalias nya liv över världen

Uppdaterad
Publicerad

”Från hemmafru i Syrien till grävmaskinist i Lindesberg” – rubriken har spridits i sociala medier långt utanför Sveriges gränser.

Artikeln om Ghalia Alhindi har väckt många reaktioner och hon har själv fått ta emot många av dem.

– De flesta positiva kommer från kvinnor, berättar hon för SVT Örebro. De trycker att jag har gjort ett bra jobb. Många säger att de är stolta över mig och att jag representerar dem: ”Du är en stark kvinna”.

Inget jobb för ”våra kvinnor”

Men alla gillar inte Ghalias nya yrkesval.

– Det finns negativa åsikter också och de kommer oftast från män. De tycker inte att att detta är min rätta plats och att yrken som maskinförare inte passar kvinnor. Andra tycker att detta bara är ett sätt att skapa uppmärksamhet och att jag inte kommer att få något jobb inom det här området. Några av dem säger att ”våra kvinnor” inte ska arbeta i ett så mödosamt yrke. 

Make och familj stöttar

I maj nästa år avslutar Ghalia sin utbildning för att bli maskinförare. Alla positiva reaktioner har gjort att hon känner sig mycket motiverad att slutföra kursen.

– Jag är väldigt glad och min familj och make är stolta över mig. De har hela tiden stöttat mig och lovat att göra det som behövs för att slutföra den här resan.

Kör försiktigt – för mammas skull

Men i Syrien har många släktingar inte känt till Ghalias val av ny karriär. Inte förrän nyheten började spridas i sociala medier och de kunde läsa om den.

– Det var en chock får många. Min mamma var mycket orolig eftersom hon trodde att det var ett svårt yrke som inte passade mig. Senare förstod hon situationen och blev glad. Men jag fick lova henne att köra försiktigt.

”Bara man är beslutsam”

Nu vill Ghalia sprida sina erfarenheter och uppmuntra andra kvinnor i samma situation. Därför har hon kontaktat andra nyanlända kvinnor för att berätta hur man kan gå vidare i det nya livet i Sverige och att det inte finns några jobb som bara är för män.

– Kvinnor behöver veta att de kan arbeta inom allt från mekanik till snickeri. Många kvinnor tror att vissa yrken är svåra och nästan omöjliga, men är man beslutsam så når man målet.

Vann vadet

Själv fortsätter Ghalia att övervinna ett hinder i taget. Hon minns fortfarande första dagen på kursen då hon var enda kvinnan på utbildningen och jätterädd.

– Många undrade varför jag var där och om det här verkligen var ett yrke för mig. De slog till och med vad om jag skulle vara kvar till slutet men när de märkte att jag fortsatte att komma varje dag så blev det annorlunda. Nu får jag mycket hjälp och uppmuntran och trivs verkligen. Och man kan nog redan nu säga att jag vann vadslagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.