Foto: SVT

Grillfest slutade med husbrand

Publicerad

Strax före midnatt på fredagskvällen började det brinna i en husaltan i Brickeberg i Örebro. Människor som befann sig på platsen använde vatten från en pool för att bekämpa branden i väntan på räddningstjänsten.

– De gjorde det man kan förvänta sig, absolut, säger Henrik Askerblom, styrkeledare vid Nerikes brandkår.

Klockan 23.47 på fredagskvällen larmades räddningstjänsten om en brand på i Brickeberg i sydöstra delen av Örebro.

– Det är en fest där det grillas och så har det tagit eld och börjat brinna i takkonstruktionen. Elden spred sig på sidan av fasaden och upp i takfoten. Vi fick frilägga för att komma åt och släcka, säger Henrik Askerblom, styrkeledare vid Nerikes brandkår.

Släckte med poolvatten

Även föremål hade tagit eld och de som befann sig på platsen agerade för att bekämpa branden i väntan på räddningstjänsten, enligt polisen.

– De som är på festen är ganska rådiga och lyckas släcka det mesta. Det finns en pool som de tar vatten ur och som de slänger ner brinnande saker i, säger Hiding.

– De gjorde det man kan förvänta sig, absolut, säger Henrik Askerblom.

Allmänfarlig vårdslöshet

Räddningstjänsten avslutade släckningsarbetet vid 02.15 på lördagsnatten, men kommer på grund av att branden gick upp i takkonstruktionen ha bevakande bemanning kvar vid huset fram till 14-tiden på lördagen.

De boende är inhysta på hotell, eftersom huset kommer behöva saneras.

– Det fanns risk för att elden kunnat sprida sig ordentligt. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad, säger Erik Hiding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.