Foto: Malin Gotlin / SVT

Parker – binas nya hem när ängarna försvinner?

Uppdaterad
Publicerad

När jordbrukens ängar blir allt mer sällsynta krävs annat för att rädda bina. Parker skulle kunna bli binas nya hem och matställe. Det menar Biodlarnas distriktsordförande i Örebro, Johan Ingjald.

– Kommunerna har ju mycket mark som bara klipps med maskin. Det skulle kunna bli ängar.

Han kallar områdena för en grön öken eftersom det mest växer gräs där. Och för att ett bi ska trivas krävs en stor variation av blommor. Själv bor han i Pålsboda och har haft bin sedan 90-talet. Totalt har han 50 samhällen och han säger att situationen för honungsbina inte är särskilt illa.

– De har ju någon som tar hand om dem och matar dem, om det är ont om mat.

Klimat och miljö – SVT Örebro
Johan Ingjald, distriktsordförande Biodlarna. Foto: Malin Gotlin / SVT

Svårare att vara vildbi

Honungsbina kan flyga över ett större område för att hitta nektar, medan vildbina håller sig nära boet. Och i det förändrade jordbrukslandskapet har boplatser och ängar försvunnit. Idag är en tredjedel av 270 olika arter av vildbin hotade.

– Det är hög tid att ta itu med det här och det gäller både lantbruket och kommuner, säger Johan Ingjald.

Blommande trädgårdar

Och faktiskt kan också enskilda personer med en trädgård göra sitt. Ett insektshotell är bra, bara det finnas mat i närheten.

– Olika blommor behövs, som blommar i olika omgångar över hela sommaren. Och om man har en stor trädgård kan man låta en bit bli ängsmark. Alla kvadratmetrar är viktiga.  

Fakta bin

  • Ungefär en tredjedel av den mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar.
  • Honungsbin kan flyga flera kilometer från bikupan i jakt på blommor.
  • För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina besöka 3 till 4 miljoner blommor. En flygsträcka som uppskattas till två varv runt jorden.
  • Det tar 21 dagar från yngel till färdigt bi.
  • Ett arbetsbi lever ca fem veckor.
  • Drottningen lever tre till fyra år.
  • Det finns 270 arter av vildbin i Sverige. En tredjedel av dem är hotade. En av orsakerna är det förändrade odlingslandskapet där boplatser och ängsmarker försvunnit. En annan är att de kan förgiftas av bekämpningsmedel.

Källa: Sveriges biodlares riksförbund Biodlarna och Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet