Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla ska kunna välja något handgjort i stället för någonting som är tillverkat i en fabrik”, säger Gry Ahlström om UF-företagets klimattanke. Hör mer om gymnasieelevernas arbete i klippet. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Gry och Maja startade UF-företag – lägger timmar på att virka

Publicerad

Att virka har blivit en trend bland unga på sociala medier. Det är något som två Örebroelever plockat upp. Idén växte till ett UF-företag.

– Man kan göra något med sina egna händer som något annan tycker om, säger Gry Ahlström, 19 år.

På lördagen hölls UF-mässan i Marieberg galleria i Örebro. En stor trend på årets mässa var hållbarhet, enligt arrangören.

Några som var med på mässan var Gry Ahlström, 19, år, och Maja Moberg, 18 år, som båda går på Thoren Business School. De driver ett företag som säljer virkade produkter.

– Jag har haft lite intresse för att virka förut och sen så har det blivit väldigt trendigt på senaste med virkat och virkade produkter, säger Gry Ahlström.

Virkning har fått ett uppsving bland unga och i sociala medier sprids filmer på folk som virkar.

Större mässa

Det var andra året i rad som UF-mässan hölls i Marieberg galleria. I år fanns det plats för fler unga företagare.

– Jag tror det är jätteviktigt att ungdomarna kan få komma ut i en verklig miljö. Här kan man få en verklighetskänsla och prova på, på riktigt, säger Sofie Källgren, centrumchef för gallerian.

Och intresset har ökat. På en enda dag anmälde 122 UF-företag sitt intresse. Samtliga var med under lördagens mässa.

Vad är roligast med att driva UF-företag? Hör Gry och Majas svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.