Foto: SVT

Gul plastpåse avslöjade stor narkotikahärva

Uppdaterad
Publicerad

Efter att polisen fattat misstankar och börjat spana på en man i 45-årsåldern ledde han polisen rakt in i en stor narkotikahärva. Nu har fem män åtalats misstänkta för grovt narkotikabrott och smuggling.

Det var i oktober som polisen i Örebro spanade på en man i 45-årsåldern. Tillsammans med en kompis körde han med polisen i hälarna till Stockholm, där avslöjandet av en stor narkotikahärva påbörjades.

– En av männen går ur bilen och kommer efter en stund tillbaka med en gul plastpåse. Polisen griper in och hittar då 999 tabletter i påsen, säger åklagaren Inger Sandström.

Två män greps och vid en husrannsakan i en av männens förråd hittades ytterligare 450 gram kokain och 900 gram amfetamin.

– Kokainet, amfetaminet och tabletterna klassas var för sig som grovt narkotikabrott, säger Inger Sandström.

Stor utredning

Under utredningens gång har ytterligare tre personer frihetsberövats. Först kunde polisen identifiera säljaren i Stockholm. Vid en husrannsakan i hans bostad hittades ytterligare ett 40-tal tabletter och en stor mängd pengar.

– Vi hittade flera paket med pengar, totalt 950 000 kronor, säger Inger Sandström.

Vid analys av narkotika och andra beslag upptäckte polisen blod från en och samma person. Mannen kunde identifieras som en polsk man bosatt i Litauen. Han greps en dag när han kom med färja till Sverige och misstänks vara den som smugglat narkotikan till Sverige.

– De två männen som greps när de köpte tabletterna har erkänt men säger att narkotikan inte var till dem. Övriga nekar till brott, säger Inger Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.