Foto: Malin Gotlin/SVT

Gunnar har vattengymnastik på recept

Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Morin är snart 77 år och han har problem med sina knän. Det ena opererade han för många år sedan. Men med träning har han lyckats skjuta på operationen för det andra. Och så har han blivit bättre i ryggen på köpet.

Det är tisdagskväll. Bassängen på Lindesbergs lasarett är uppvärmd och belysningen är dämpad. Det är dags för vattengymnastik. En av deltagarna är Gunnar Morin. Motionen har han ordinerats av sin sjukgymnast.

– Jag fick fysisk aktivitet på recept första gången 2011. Det var sjukgymnasten som kom på att jag kan träna för att slippa operation av mitt knä. Sedan dess har jag hållit på. Jag har fått mer muskler runt knät och då gör det inte ont, säger Gunnar Morin.

Gunnar Morin. Foto: Malin Gotlin/SVT

Friskvård och FaR

Kvällens grupp är blandad. Det är både kommunanställda i Lindesberg, som går här som friskvårdsaktivitet och personer som fått fysisk aktivitet på recept, FaR. Gemensamt är att alla har behov av träning i varmvattenbassäng. Det är Örebro läns idrottsförbund, Ölif, som ansvarar för verksamheten i samverkan med Region Örebro län.

Två pass i veckan

Sedan en månad tillbaka går Gunnar på två vattengympapass i veckan här på sjukhuset i Lindesberg. Det är han glad för.

– Man blir piggare av det och så vet jag att jag inte kommer gå upp i vikt när det är en gång till i veckan!

Och det är inte bara knäna som blivit bättre av träningen.

– Jag hade mycket ryggskott förut, det har jag inte nu. Och så har jag bättre balans och kan gå promenader, en kilometer är ingenting längre. Jag tror de flesta skulle må bra av det här, i förebyggande syfte, för att slippa krämpor.

Vilka tänker du på?

– De som har stillasittande jobb och alla pensionärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.