Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi bryr oss väldigt mycket om kriget, säger Maja Svensson om valet att representera Ukraina. Hör mer av vad ungdomarna tycker om rollspelet i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gymnasieelever på Möckelngymnasiet i Karlskoga hanterar krig och konflikter i FN-rollspel

Uppdaterad
Publicerad

På Möckelngymnasiet i Karlskoga pågår ett FN-rollspel med temat krig och konflikter. Eleverna representerar olika länder som är med i Förenta nationerna.

– Vi har 150 elever som tillsammans skapar 31 länder, berättar Amir Sam som är samhälls- och historielärare på Möckelngymnasiet.

I flera veckor har eleverna förberett sig för att genomföra rollspelet där vissa har gått så långt att de besökt riktiga ambassader för research.

Temat på årets FN-rollspel är krig och konflikter, vilket är i stor grad på tapeten i omvärlden just nu. Under torsdagsförmiddagen vädjade en av Ukraina-delegaterna till de övriga länderna i rummet att Ukraina är i behov av ekonomiskt och militärt stöd efter invasionen från Ryssland.

31 länder i FN

Av de 31 länder som var representerade så var vissa mer i ropet än andra. Erik Miller var en av de som valt att representera Ryssland.

– Vi valde Ryssland för att vi ville vara ett stort land och få prata mycket, då kan vi även få högre betyg, berättar han.

Maja Svensson som var en av Ukraina-delegaterna menar att trots de tunga ämnena som diskuteras så är det kul att genomföra rollspelet.

Hör mer av vad ungdomarna tycker om rollspelet i klippet.

Hör Amir Sam och två av hans elever berätta om årets FN-rollspel i klippet. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.