I klippet berättar Alice Lindgren och Maja Bengtsson, klasskompisar till Shamiram Hardo, varför de startat namninsamlingen. Foto: Malin Gotlin/SVT

Gymnasieklassen startade namninsamling mot utvisningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna i klass ESA20 på Karolinska gymnasiet har startat en namninsamling med hopp om att stoppa utvisningen av klasskamraten Shamiram. Det har gett stort eko, med över 20 000 personer namnunderskrifter från hela landet.

Det var strax efter att beskedet om utvisningen nått klassen som de bestämde sig för att starta en digital namninsamling. Där beskriver de Shamirams historia och berättar om utvisningen som väntar henne och hennes familj på tisdag.

”Alla vet om det”

Namninsamlingen har fått spridning, inte minst på skolan.

– Jag skulle säga att alla vet om det. Alla sprider det, skriver under och engagerar sig. Även runt om i Sverige. Många kändisar och influencers sprider det och det är ett stort engagemang. Vi gör det för att man inte ska kunna blunda, att man ska pröva om det, säger klasskompisen Alice Lindgren.

Migrationsverket vill inte uttala sig

Migrationsverkets presstjänst uppger att man där noterat namninsamlingen. Annica Dahlqvist som är presskommunikatör säger till SVT Nyheter Örebro att de inte kan uttala sig om ett enskilt fall, eftersom det krävs en fullmakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.