Av främst besparingsskäl kommer gymnasieelever i Karlskoga/Degerfors nu inte längre serveras mjölk till lunchen. Foto: SVT /TT

Mjölken i gymnasieskolan indragen av besparingsskäl

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieeleverna i Karlskoga och Degerfors erbjuds nu enbart vatten som måltidsdryck vid lunchen i och med vårterminens start. Bakgrunden är ett besparingsbeslut fattat i folkhälsonämnden förra våren.

– I början av förra budgetprocessen ålades förvaltningarna spara 12,4 miljoner kronor. Vi gjorde en översyn och kunde konstatera att flertalet gymnasieelever inte dricker mjölk. Näringsinnehållet är inte heller lika viktigt för åldersgruppen och det finns även miljöskäl bakom, säger Martin Hårsmar (M), ordförande i folkhälsonnämnden.

Martin Hårsmar (M), folkhälsonämndens ordförande i Karlskoga Foto: privat

Beslutet var enhälligt i nämnden. Cirka 100 000 kronor beräknas besparingen bli. Förslaget klubbades i kommunfullmäktige den 15 juni 2020.

– Vi ställde oss frågan:  Vad är det viktigaste? Är det lärare eller mjölk? Nu ser ekonomin bättre ut och vi får se vilka reaktioner vi får. Det är ju ett beslut som kan omprövas, säger Hårsmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.