Ladda inte ner bilagor eller lämna ut dina kortuppgifter om du inte är säker på avsändaren! Foto: Erik Johansen /TT

Varning för nätbedragare – passar på under storhelger

Publicerad

Påsken är inte bara högtid för kyrkobesökare eller påskkäringar. Det är också också högtid för nätbedragarna, det konstaterar SSF stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Under långhelgerna passar många nätbedragare på att luras med erbjudanden, tävlingar och att skicka hälsningar. De falska erbjudanden används sen till att exempelvis få tag i dina kortuppgifter som sen kan utnyttjas för att handla på olika hemsidor.

Många skickar också hälsningar till nära och kära under högtider, därför utnyttjar bedragarna denna tid för att skicka falska hälsningar med skadlig kod. Den skadliga koden kan användas för att söka igenom din dator efter lösenord och känsliga uppgifter men även för att låsa din dator så du inte kommer in på den.

Ofta går det att se att det är en falsk hälsning med uppmaning om att ladda ner en bilaga, trycka på en länk eller lämna dina kortuppgifter, men ibland är det svårt att avgöra.

- Därför är det viktigt att inte ladda ner bilagor och trycka på länkar från avsändare som man inte är helt säker på eller känner igen, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på SSF.

Några tips från SSF Stöldskyddsföreningen för att minska risken för nätbedrägeri.

Visa
  1. Tryck inte på länkar eller ladda ner bilagor i mejlen om du inte är helt säker på avsändaren.
  2. Se upp för falska webbplatser!
  3. Ladda bara ner appar och program från tillförlitliga källor
  4. Lämna inte ut personlig information till någon på dennes begäran, varken på mejl, sms eller i telefon.
  5. Är ett erbjudande för bra för att vara sant så är det säkert så!
  6. Ha ditt bankkort spärrat för internet och utlandsköp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer