Både idrottsläraren Frida Häll och rektor Ferid De Basso är stolta över Razin Gansis ingripande när mamman kollapsade. Foto: Rolf Larsson/SVT

På Hagaskolan i Örebro står hjärt- och lungräddning på schemat redan på lågstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Varje läsår tränar mellanstadieeleverna på Hagaskolan på att rädda liv. Det var idrottsläraren Sandra Häll som höll i lektionen för tioåriga Razin Gansi som en vecka senare räddade sin mammas liv hemma.

– Det är viktigt att repetera momenten varje årskurs från fyran till sexan så att eleverna verkligen vet hur de ska göra om det blir allvar, säger Sandra.

Enligt läroplanen ska skolor i Sverige gå igenom hjärt- och lungräddning minst en gång under högstadiet. På Hagaskolan i Örebro som är en F – 6 skola har man sin första övning redan på lågstadiet.

– Vi övar en till två gånger under de tre första åren, säger Ferid De Basso som är rektor.

Full av rysningar

Idrottsläraren Frida Häll är än mer övertygad om vikten av att öva efter att Razin Gansi räddade ett liv.

– När jag fick höra det fick jag fullt av rysningar och blev oerhört stolt för vad hon hade gjort. Och framför allt blev jag glad över att hennes mamma överlevde, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.