Hallsberg och Degerfors vann lotteriet – får gratis wifi av EU

Uppdaterad
Publicerad

Hallsberg och Degerfors är två av femton orter i Sverige som får bidrag för gratis wifi av EU. Alla orterna får 150 000 kronor var för att installera uppkopplingen på offentliga platser, rapporterar DN.

Det är EU-kommissionens organ för innovationer och nätverk, INEA, som delar ut pengarna i ett lottningsystem efter att orterna fått skicka in en ansökan, det skriver Dagens Nyheter. I veckan blev det klart vilka orter som får bidraget. Av femton svenska orter är Hallsberg och Degerfors två som får 150 000 kronor.

Användas vid evenemang

Både Hallsberg och Degerfors kommun har varit med i tidigare ansökningar för bidraget, men aldrig fått det.

– Det är en stor fördel vid stora evenemang. Det känns roligt att ha möjligheten att göra det attraktivt för besökare, säger Marianne Kristiansson, samhällsbyggnadschef i Hallsbergs kommun.

Utvalda wifi-områden

Med pengarna kommer kommunen först och främst installera gratis wifiuppkoppling vid idrottsanläggningarna i Hallsberg. Därefter kan det bli fler ställen.

– Vi har inte hunnit titta på hur många ställen vi kan ha det på eller hämtat checken än. Men där det är mycket genomströmning på folk i alla fall, säger Marianne Kristiansson.

”Framförallt för turismen”

I Degerfors har man redan tagit fram flera platser där man vill installera wifi. Tågstationen, Kulturcentrum Berget, Degernäs Camping och idrottshallarna runt Stora Valla är några av platserna.

– Det ska vara där folk rör sig och framförallt för turismen. Känns superbra att vi får pengar som kommer till allmänhetens nytta. Sedan får vi såklart se hur långt pengarna räcker, säger Pär Wunder, bredbandssamordnare i Degerfors kommun.

Totalt delas 26,5 miljoner euro ut till 1 780 orter i Europa.

DESSA SVENSKA ORTER FÅR WIFI-BIDRAG

Tanum, Motala, Västervik, Årjäng, Mark, Trosa, Kalmar, Tidaholm, Haparanda, Hallsberg, Gällivare, Degerfors, Sala, Kalix och Mölndal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.