Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hallsberg riskerar böter efter mångmiljonbygge

Uppdaterad
Publicerad

Hallsbergs kommun riskerar 800 000 kronor i böter. Detta sedan de gjort en större ombyggnation av en fastighet utan att annonsera ut uppdraget enligt lagen om offentlig upphandling. Värdet av avtalet uppgår till cirka elva miljoner kronor.

Det var under hösten 2019 som Hallsbergs kommun ingick ett avtal om en större ombyggnation av en fastighet. Kommunen har sedan tidigare ett ramavtal om mindre ombyggnationer, men Konkurrensverket menar att den aktuella ombyggnationen hamnar utanför ramavtalet eftersom det rörde sig om ett stort jobb där bland annat kontorslokaler, verkstad, snickeri, tvättstuga och portar skulle byggas om.

”Inte ovanligt”

Byggtiden sattes till cirka ett år och avtalets värde landade på cirka elva miljoner kronor.

– Det är inte ovanligt att vi ser byggentreprenader där kontrakt har tilldelats utan annonsering. Som tillsynsmyndighet är det viktigt att vi agerar i frågan. En öppen annonsering ger fler leverantörer möjligheter att lämna anbud och ökar köparens förutsättningar att göra en bättre affär, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Ligger hos förvaltningsrätten

Hallsbergs kommun borde ha annonserat avtalet och den direktupphandling som gjordes var otillåten, enligt Konkurrensverket. Verket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Karlstad och yrkar att Hallsbergs kommun ska dömas att betala 800 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer