Arkivbild. Den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit har ökat kraftigt. Samtidigt behöver bara hälften av alla patienter operera bort tjocktarmen jämfört med för 50 år sedan. Foto: Bertil Ericson / TT

Ulcerös kolit – allt färre behöver operera bort tjocktarmen

Uppdaterad
Publicerad

Den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit har ökat kraftigt. Samtidigt behöver bara hälften av alla patienter operera bort tjocktarmen jämfört med för 50 år sedan. Det visar en studie av Carl Eriksson, specialistläkare vid medicinska kliniken på USÖ.

Carl Eriksson har i sin studie gjort en journalgranskning där han identifierat alla som haft kontakt med Universitetssjukhuset i Örebro för diagnosen Ulcerös kolit åren 1963-2010.

Det visade sig att förekomsten av Ulcerös kolit ökade tiofaldigt under perioden, samtidigt som antalet patienter som behövt operera bort tjocktarmen till följd av sjukdomen halverats. Målet med avhandlingen har varit att undersöka behandlingen av sjukdomen och hur medicin påverkar på lång sikt.

– Antalet drabbade av Ulcerös kolit och Crohns sjukdom ökar drastiskt, samtidigt behöver bara hälften så många patienter operera bort tjocktarmen. Vi blir bättre och bättre på behandling, det har skett en oerhörd utveckling över de här 50 åren, säger Carl Eriksson.

Medicinering bidrar

Effekterna av olika läkemedel över tid har varit goda. En viktig orsak till den kraftiga minskningen av operationer är ökad användning av så kallade thiopurinläkemedel, enligt studien.

– Vi har också sett att en ny typ av läkemedel – vedolizumab som hämmar vandring av vita blodkroppar från blodbanan till tarmen – verkar vara säkert och effektivt att använda i svensk rutinsjukvård. Jag har undersökt alla patienter i Sverige som startat behandling med vedolizumab under perioden 2014 till 2015, säger Carl Eriksson.

Inflammatorisk tarmsjukdom utgörs av ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Sjukdomarna kännetecknas av inflammation i tarmslemhinnan och medför symptom som ont i magen, diarré och blod i avföringen. Huvudsakligen behandlas både ulcerös kolit och Crohns sjukdom medicinskt, dock är det vanligt att patienter behöver opereras vid till exempel bristande svar på mediciner, biverkningar eller till följd av komplikationer.

Källa: Universitetssjukhuset Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.