Han kör för SM-guld – men målet är högre satt än så

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Lönnström från Järnboås har goda chanser att bli svensk mästare i rally. Men det hänger på både bilen och pengarna om satsningen ska nå ända fram.

Pontus Lönnström i Järnboås norr om Nora har goda chanser att ta hem årets SM i rally för juniorer.

Efter tre tävlingar leder han serien och förbereder sig just nu tillsammans med kartläsaren Rickard Svensson för den fjärde deltävlingen som avgörs i Askersund under helgen.

Och att det har gått så bra hittills beror på flera saker.

– Dels är det väl för att bilen håller ihop, konstaterar Pontus Lönnström. Sen är det väl för att jag försöker vara lugn och inte stressa upp mig. Det är klart att jag har krav på mig själv att vinna, men jag försöker och inte ställa för höga krav och sen får man se.

Ingen billig sport

Pontus tävlar för Nora MK och har kört rally sedan han var 16 år. Så blir det när större delen av släkten, från pappa till farbror, bror och kusiner, har tävlat i rally.

Till vardags jobbar han som skogsmaskinförare men när räkningarna är betalda går resten till rally, för det är ingen billig sport.

– Det går åt mer tid att jaga sponsorer än att köra. Det går åt hur mycket pengar som helst.

Satsar på VM

Just nu är siktet inställt på att bli sveriges bästa junior, men efter det finns större mål.

– Min största dröm är att få åka VM såklart, det är de som jag vill göra, för rally betyder allt för mig, konstaterar Pontus. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.