Figgehn under inspelningen av av Youtube-kanalen ”Inga konstigheter”. Foto: Monika Bruhn/SVT

Han livnär sig som internetkändis

Publicerad

Örebroaren Figgehn lever som youtubare. Han livnär sig på att lägga upp filmklipp på videosajten.

– Det är ett 24-timmarsjobb, säger han.

Vi besöker Figgehn hemma i lägenheten i Örebro under en inspelning av hans nya Youtubekanal ”Inga konstigheter”, där han testar olika livsmedel.

– Eftersom jag inte kan så mycket i köket gör jag väldigt många misstag. Folk tycker det är väldigt roligt att se på.

Tusentals följare

Figgehn vill inte gå ut med sitt riktiga namn eftersom han inte vill att fans ska veta var han bor. Över 130 000 personer följer honom på nätet och hans videor ses ungefär en miljon gånger i månaden.

Ett heltidsjobb

Det har gått fem år sedan Figgehn började försörja sig på att lägga upp filmklipp på videoplattformen Youtube. Hans intäkter kommer i första hand från annonser på sajten.

Figgehn provar konserver till Youtubekanalen ”Inga konstigheter”. Idén fick han när han läste broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Foto: Monika Bruhn/SVT

Men att laga mat och recensera konserver är någonting nytt för Figgehn. Det han startade nätkarriären med – och där han fortfarande har flest följare – är kanalen där han filmar sig själv när han testar olika datorspel.

24-timmarsjobb

Figgehn må försörja sig som youtubare, men han jobbar inte några kontorstider.

– Det roligaste, men också ett problem med Youtube är att det är ett 24-timmarsjobb. Du har det hela tiden i huvudet, du kollar hela tiden statistiken, och du svarar på kommentarer. Själva videoskapandet är egentligen en väldigt liten del av att driva Youtubekanal.

Youtube

Youtube är en av världens största webbsajter. Till en början var tanken att ge privatpersoner möjlighet att dela med sig av sina egenproducerade videofilmer.

Materialet skilde sig från professionellt producerat material, men i dag domineras plattformen av professionellt inspelat material.

Youtubare, eller engelskans youtuber, är benämningen på en person som spelar in material och sprider det på Youtube. I dag gäller benämningen också allmänt om människor som offentliggör bild- och filmmaterial även i andra kanaler.

Källa: Nationalencyklopedin och Språkrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.