Foto: SVT

Han samlar flyktingarnas bilder

Uppdaterad
Publicerad

Vilka är de, människorna som flytt till Sverige? Det försöker konstnären Henrik Teleman nu ta reda på. Han besöker bland annat ett asylboende norr om Nora, och utgångspunkten är de nyanländas mobilbilder.

Under hösten besöker konstnären Henrik Teleman och journalisten och tolken Zainab Witwit åtta asylboenden runt om i Sverige för att intervjua de boende om sina liv som en del i konstprojektet ”I telefonen finns hela människan”.

Intervjuerna utgår från bilderna som finns i de boendes mobiler.

– Det kan vara bröllopet, fotbollskarriären, olyckor och hemskheter eller förhoppningarna om Sverige. Det kan vara kärleken till föräldrarna som är kvar hemma.

”Vi besöker en drömvärld”

 – Det är en drömvärld vi besöker, både i god och dålig bemärkelse. Att sitta på en flyktingförläggning i 1-2  år, det är inget man kan föreställa sig – man är i säkerhet och barnen är trygga, men man lever ju egentligen inte. Samtidigt är man sprängfylld av drömmar och dom drömmarna liknar alla andras drömmar, säger Henrik Teleman.

Under intervjuerna får de ta del av många olika typer av berättelser.

Vill skapa möten

Genom projektet hoppas Henrik Teleman kunna bidra till att göra främlingar till människor och att skapa möten.

– Jag bor på ett ställe där det alltid har funnits en flyktingförläggning och jag har typ aldrig pratat med en flykting under alla de här åren. De går bara omkring och har tråkigt på samhället och till slut kände jag att jag vill lära känna de här människorna. Det är ju spännande att höra på andra människors berättelser.

Den 21 Januari kommer berättelserna och bilderna från Nyhyttan att visas på konsthallen i Nora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.