Han talade med media – Polis hotades av uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

När Hallsbergspolisen Tomas Bergström ville tala med media blev han hotad med uppsägning av sin närmaste chef.

Det var när Tomas Bergström upptäckt flera brister i polisens hantering av vardagsbrott som han ville uttala sig öppet för SVT. I Aktuellt sade han bland annat:

-Det är nervöst att framträda framför kameran med namn. Jag vet att det inte kommer att uppskattas.

Bergström var rädd för att råka ut för repressalier från polisledningen för att han påtalat bristerna i polisens utredningar av vardagsbrottslighet. Efter inslaget sade Bergströms högste chef, länspolismästaren i Örebro, Ebba Sverne Arvill, så här i Tvärsnytt:

-Jag kan garantera att det inte blir några repressalier.

Och i media uttalade sig flera höga polischefer om vikten att ha högt i tak inom poliskåren.

Självklart ska man kunna komma med kritik utan risk, sade Ulrika Herbst, avdelningschef på Rikspolisstyrelsen.

-Jag kan garantera att det inte ska hända dig någonting, Tomas, sade rikspolischefen Bengt Svensson i Gomorron.

Men vad cheferna inte visste var att när Tomas Bergström bad sin närmaste chef, Helena Fredriksson, om tillstånd för att medverka i SVT så bandade han hela samtalet. Och av det inspelade framgår att Fredriksson i förtäckta ordalag hotat Bergström med uppsägning.

Tomas Bergström: ”Du sa att jag skulle berätta för dig innan jag talade med media?”

Helena Fredriksson: ”Ja, men olojalitet mot arbetsgivaren, det kan vara en uppsägningsgrund.”

Till Tvärsnytt säger Tomas Bergström i dag:

-Jag spelade in samtalet därför att jag fått liknande hot tidigare. Det är absolut inte för min egen vinnings skull, snarare tvärtom. Det drabbar mig att gå ut med det här. Men jag tycker det är så viktigt att visa att vi har ett problem med kritik inom polisorganisationen.

I en intervju i radioprogrammet Kaliber säger Helena Fredriksson att hon inte kan förklara sitt tidigare uttalande om uppsägning.

-Jag kan inte bemöta det här rättvist, för Tomas skull. Då begår jag ett tjänstefel, att jag hänger ut honom på ett annat vis, säger Fredriksson.

SVT och SR har talat med ett trettiotal poliser runt om i hela Sverige. Samtliga vittnar om hot och repressalier efter att de påtalat brister i organisationen.

-Kanske vore det läge att införa en Lex Sara eller en Lex Maria, som i sjukvården, säger Tomas Bergström. Då skulle vi bli tvungna att ta hand om missförhållanden.

Erik Sundberg

erik.sundberg@svt.se

Erik Sundberg

erik.sundberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.