Foto: TT/SVT

Handlade med bitcoin – frias från grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som stått åtalad misstänkt för grovt bokföringsbrott och grov penningtvätt friades på onsdagen av Örebro tingsrätt.

Enligt åtalet hade mannen under tre års tid köpt och sålt kryptovalutan bitcoin över nätet för sammanlagt 70 miljoner kronor, utan att detta ska ha redovisats korrekt.

Tingsrätten för ett långt resonemang i domen om bitcoin och vad som räknas som näringsverksamhet och hur den nya valutan ska hanteras enligt lag. Man kommer fram till att de objektiva förutsättningarna för bokföringsbrott finns, men för en fällande dom krävs det att den åtalade gjort det med uppsåt eller oaktsamhet.

Inte undanhållit information

Enligt domstolen har det vid tiden för brotten, 2017 och 2018, varit svårt att få fram korrekt information och ”ganska betydande svårigheter att skaffa sig kunskap om gränsdragningen mellan inkomstslagen, näringsverksamhet och kapital vid handel med bitcoin”. Den åtalade 20-åringen har dessutom deklarerat inkomsterna dessa år till Skatteverket. Därmed har han inte undanhållit information från staten.

Domstolen finner därmed att 20-åringen inte begått något av brotten med uppsåt eller oaktsamhet och friar honom på samtliga åtalspunkter.

Åklagaren hade också yrkat på näringsförbud, också det avslogs av tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.