Foto: SVT

Hans dotter knivdödades – med 27 hugg

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar den nationella samordnaren mot våld i nära relationer och tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad sin utredning om hur samhället bättre kan motverka våld i nära relationer. För Carla Saado kom hjälpen för sent, hon knivdödades 31 år gammal med 27 hugg i sin portuppgång av sin före detta man, som hade misshandlat henne under många år.

– Om det blev diskussioner med honom, så bara slog och svor han hela tiden. De var gifta i nästan 13 år, och det var bråk hela tiden.

Det berättar Carla Saados pappa Behnam när vi träffas i hans och hans frus hem i Kumla där de bor tillsammans med Carlas och hennes tidigare makes två barn, nu 13 och 17 år gamla, som de fått vårdnaden om.

Hade skiljt sig

Carla hade till slut skiljt sig, något maken inte ville acceptera. I november 2010 skjutsade Carla barnen till pappan, men det dröjde inte länge förrän hon fick samtal från barnen, som var mycket rädda.

– Hennes dotter sa till henne i telefon att pappan var väldigt ledsen och arg och slog med en kniv i bordet hela tiden och sa att han skulle döda mamman, barnen och mig också.

Carla pratade i telefon med sin före detta make och blev hotad till livet, och bestämde sig för första gången att polisanmäla.

– Hon ringde mig och sa att hon skulle anmäla honom till polisen, jag sa att hon skulle göra det.

Tog med sig kniv

Polisen kom hem till Carla tre timmar senare, men vidtog inga åtgärder mot exmannen och jouråklagaren bedömde att inga akuta insatser skulle behövas. När barnen gått till skolan nästa morgon, tog exmannen med sig en kniv, köpte ytterligare en på vägen och väntade på Carla i hennes portuppgång.

– Han gick upp några steg mot henne och började knivhugga henne, 27 gånger.

Behnam Saado är kritisk mot polisens och åklagarens passivitet och fallet kritiserades senare av JO som ansåg att myndigheterna borde skaffat ett bättre underlag för sin bedömning att inte ingripa.

”Tänker på vad som hänt”

På frågan hur Behnam Saado själv mår i dag, svarar han:

– Jag klarar mig bara för barnens skull. Det spelar ingen roll hur dags jag lägger mig på kvällen, jag vaknar 2-3 på natten och ser hennes bild framför mig hela tiden och tänker på vad som hänt och vad vi kunnat göra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.