Alexander Axén har goda råd till ungdomsidrotten. Foto: tt

Här är Axén bästa tips till framtidens fotbollsledare

Publicerad

Från Rynninge IK till VM-soffan. Alexander Axén har en gedigen bakgrund inom föreningslivet. Nu delar han med sig av sina viktigaste tips till de ungdomsledare som ska utbilda framtidens VM-spelare.

Idrotten spelar en viktig roll  när det gäller att bryta gamla normer och stå för sunda värderingar.

I rollen som expertkommentator är Örebroaren Alexander Axén med i en satsning som C More gör. Satsningen går ut på att idrottsprofiler delar med sig av sina erfarenheter och ger goda råd till ungdomsidrottens goda krafter.

– Jag har träffat många bra människor genom årens lopp. Lagidrotten har lärt många ungdomar mer om livet och hur man respekterar varandra. Det här är saker man lär sig inom lagidrotten och alla föräldrar borde sätta sina barn i ett lag.

– Det är synd att man inom skolan inte jobbar lika mycket med hur man ska uppföra sig och dra åt samma håll, menar Alexander Axén.

Viktigt med bra förebilder

Som allsvensk fotbollstränare har Axén gjort sig känd som en känslomänniska som säger vad han tycker i alla lägen. Han lyfter samtidigt upp andra värden som kännetecknar en bra förebild.

– Först och främst är det viktigt att vara sig själv och inte spela någon annan. Är man ledare är det också viktigt att vara lyhörd, nyfiken och prata det språk som barnen och ungdomarna pratar, säger han och fortsätter:

– Redan här sätter man grunden och bidrar till att skapa en bra människa. Det är viktigt att förstå att lagidrotten handlar om så mycket mer än att skapa bra fotbollsspelare och vinna pokaler.

Hyllar den svenska sammanhållning

De värden som Axén förespråkar anser han att det svenska landslaget står för.

– Sverige var egentligen inte tillräckligt bra för att ta sig vidare ur sin VM-kvalgrupp. Landlaget tog sig ändå till VM genom att alla drog åt samma håll. Sverige har byggt landslaget som ett klubblag där alla vet sin roll och vad de ska göra.

– En del kan säkert tycka att det är tråkigt att Janne Andersson inte bytt ut så många spelare, men det har varit hans filosofi att skapa en gruppdynamik. Alla vet att kontinuitet är viktigt. Det har varit en framgångsfaktor för Sverige, anser Axén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.