Utanför butiken i Deje står en informationsskylt med anledning av beskedet.

Här är Coop-butikerna som läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom beskedet från styrelsen att två av de nedläggningshotade konsumbutikerna i Örebro län föreslås läggas ned för att kooperationen ska spara pengar.

De butiker som föreslås lägga ned är Coop Extra i Degerfors och Coop Konsum Skrantahallen i Karlskoga.  I ett pressmeddelande skriver Konsum Värmland att huvudanledningen är att förlusterna för de två butikerna har ökat under de senaste åren.

De elva butiker som ingår i Konsum Värmland och som sedan i våras haft ett nedläggningshot liggande över sig är butikerna i Deje, Degerfors, två butiker i Karlskoga, Kristinehamn, Lesjöfors, Nykroppa, Skillingmark, Stöllet , Sunnemo och Vikene. I dag presenterade styrelsen sitt förslag som alltså innebär att enbart fyra av dessa kommer att läggas ned medan sju klarar sig. Förutom butikerna i Karlskoga och Degerfors, föreslås nu även att Deje och Kristinehamn ska försvinna.

Siffrorna har vänt uppåt

Enligt Konsum Värmland är huvudanledningen till att en del av butikerna blir kvar att man sett ett engagemang från medlemmarna på orten som medfört att försäljningssiffrorna inte längre pekar nedåt. På fem av de sju orterna är man också ensamma kvar på orten.

–  Vi är idag den största enskilda aktören som driver handel i Värmlands landsbygd. En nedläggning skulle få mycket stora konsekvenser på dessa orter, därför vill vi prioritera verksamheten så länge det överhuvudtaget är ekonomiskt försvarbart. Nu får vi hoppas att köptroheten håller i sig och ökar ytterligare. Ingen butik kan på sikt överleva utan kunder, säger vd:n Tomas Sjölander.

Förslag i våras

I våras redovisade Konsum Värmland bokslutet för 2014 som visade på en förlust på 60 miljoner kronor. För att få igång lönsamheten föreslog då styrelsen att elva butiker runt om i länet skulle komma att läggas ned.

– Förlusten på de elva butikerna har accelererat under de senaste fem åren, säger Konsum Värmlands VD Tomas Sjölander. Ända sedan i våras har vi haft både konstruktiva och engagerande möten med medlemmarna på respektive ort. Det har också gett en ökad köptrohet, framförallt i de butiker som ligger på landsorten. Något som är huvudanledningen till det förslag styrelsen lagt till förvaltningsrådet, säger Tomas Sjölander.

Förvaltningsrådet ska säga sitt

Nu ska styrelsens förslag diskuteras bland de berörda butikerna, som fick beskedet redan i går kväll. Den 21 oktober ska förvaltningsrådet säga sitt och ett slutgiltigt beslut ska fattas.

Cirka 30 anställda finns i dag, totalt, på de fyra butikerna. Hur många som eventuellt berörs vid en nedläggning kommer att blir klart först efter fackliga förhandlingar som inleds efter förvaltningsrådets beslut den 21 oktober.

Konsum Värmland är en kooperativ ekonomisk förening som ägs av de omkring 150 000 medlemmarna.

I oktober 2014 tillsattes en ny ledning för Konsum Värmland efter turerna med förrde vd:n Steve Fredriksson. Ny vd blev Tomas Sjölander och ordförande för styrelsen blev Ann-Kristine Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.