Jonas Ludvigsson har ställt diagnos på karaktärerna i Tintin. Helt friska är de inte... Foto: SVT

Här är doktorns diagnos på karaktärerna i Tintin

Uppdaterad
Publicerad

När Jonas Ludvigsson, barnläkare och Tintin-entusiast, delar med sig av sina analyser av seriefigurerna i Tintin är det en något bekymmersam skara som träder fram.

Reporter Monika Bruhn med barnläkare Jonas Ludvigsson. Foto: SVT

Tintin: God fysik, vältränad, brister i sociala relationer

– Rent kroppsligt mår han bra – han springer och tränar och gör morgongymnastik men förutom de återkommande karaktärerna så har han inte mycket till socialt liv. Han har ingen familj, verkar inte ha några barn, verkar ha dålig kontakt med sina föräldrar. Många tror att Tintin är en renlevnadsmänniska men i det första albumet är han faktiskt berusad men det talas det inte mer om i de följande albumen.

Milou: Ett unikum i djurvärlden

– Milou är väldigt aktiv och kan prata i de första albumen. Dessutom räddar han livet på Tintin mängder av gånger. Om man dessutom lägger till att han har levt under 90 människoår, vilket är en himla massa hundår, så är han den äldsta av karaktärerna i serien.

Kapten Haddock: Gravt alkoholiserad, kan också lida av Tourettes syndrom

– I en av böckerna konfronteras kapten Haddock av sin läkare som konstaterar att han dricker alldeles för mycket och att det inte är bra för hans lever. Sen måste kaptenen ha någon form av störning som gör att han inte kan låta bli att svära. Det finns inte en svordom som han inte har uttalat under åren.

Dupondtarna: Nedsättningarna i balanssystemet, oförmåga att dra slutsatser av sitt handlande

– De här tvillingbröderna råkar ut för massor av skador mest för att de snubblar och ramlar hela tiden. Dessutom fattar de en mängd tokiga beslut. I en berättelse befinner de sig mitt ute i öknen då de hittar ett paket med läkemedel och bestämmer sig för att äta upp alltihop. Det är ju inget som en normal människa skulle göra.

Professor Kalkyl: Nedsatt hörsel, eventuellt början till demenssjukdom

– Han måste ju lida av någon form av hörselskada eftersom han aldrig, aldrig hör vad någon säger. Han är också väldigt förvirrad och disträ. Sen gör han en massa uppfinningar som ofta drabbar de andra karaktärerna. Bland annat uppfinner han en skoborstningsmaskin som nästan skrubbar livet ur kapten Haddock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer