Fackordföranden efter beskedet om elevflytt: ”Radikal åtgärd”

Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Askersunds kommun beslutade igår kväll att flytta två elever till en annan ort. Det handlar om de elever som varit avstängda en längre tid efter hot om skolskjutning.
– Det är jätteovanligt att man tillgriper så här radikala åtgärder, säger Svante Tideman, vice ordförande i Lärarnas riksförbund.

Att flytta elever till annan kommun är mycket sällsynt och en åtgärd som inte tas i första taget. Svante Tideman som har jobbat fackligt i många år vet av erfarenhet att elever som varit avstängda brukar komma tillbaka till sin skola.

– Eleverna går oftast kvar eftersom man alltid försöker göra allting annat än att flytta eleven. Det blir ganska stora kostnader förknippat med det här. Man kanske måste ha skolskjuts och betala till den andra kommunen. Jag tror att det är därför som att man enbart i undantagsfall gör den här åtgärden, säger han.

Mycket ovanligt fall för Sverige

Enligt Skolverket är händelsen i Askersund, där elever hotat andra elever med en skolskjutning, nästintill unik för Sverige.

– Vi har har stor förståelse och respekt för att den här skolan har svårt att navigera i det här eftersom det är en extrem händelse, säger Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket.

Enligt skollagen bör en tvångsförflyttning av elever enbart ske restriktivt och när andra alternativ undersökts.

Kommer att överklagas

Till SVT Nyheter Örebro säger en av föräldrarna till en av de berörda pojkar att hon inte anser att skolan och Askersunds kommun undersökt andra alternativ tillräckligt. Hon meddelar också att beslutet från barn- och utbildningsnämnden kommer att överklagas till skolväsendets överklagandenämnd.

”Radikala åtgärder”

Det som utspelar sig i Askersund just nu är enligt Lärarnas riksförbund något mycket ovanligt.

– Det är otroligt få fall där man tillgriper så här radikala åtgärder, säger Svante Tideman

SVT Nyheter Örebro har sökt barn-och utbildningsnämndens ordförande Johanna Martin (M) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer