Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här saknas en viktig bokstav – men hur länge den felstavade skylten suttit uppe vet ingen riktigt. Foto: SVT

Här är gatuskylten som förbryllar Askersundsborna

Publicerad

Den heter Trafvenfeltsvägen efter Hjalmar Trafvenfelt, läkare och konstnär som levde i Askersund. Men på skylten har en bokstav fallit bort och kommunen kan inte svara på hur länge den felstavade skylten suttit uppe – bara att det handlar om år.

Han må inte vara den mest kända för alla Askersundsbor, men faktum är att Hjalmar Ludvig Trafvenfelt finns som byst i rådhuset, hans konst hänger på väggarna och han har också en egen gata på orten – Trafvenfeltsvägen.

Hjalmar Trafvenfelts byst och flera av hans konstverk finns i rådhuset i Askersund. Foto: SVT

Problemet är bara att gatuskylten saknar en viktig bokstav – ett r. Besökare möts istället av texten Tafvenfeltsvägen. Något som Gunilla Högberg som bor i området konstaterade, redan förra sommaren.

– Stackars farbror Hjalmar hade blivit av med ett r, konstaterar hon. Jag tog en bild på skylten och la ut den på Facebook som en kul grej.

Kommentarer blev det men så mycket annat hände inte.

Kommunen: ”Ett mysterium”

Nu har skylten börjat dyka upp på sociala medier igen och när SVT Örebro kontaktar kommunen om varför man inte bytt ut den blir förvirringen total. Efter många omkopplingar hamnar vi hos Mårten Eriksson, förvaltningschef på kommunen med ansvar för vägskyltar.

– Jag har jobbat här i tio år i alla fall, men har aldrig hört talas om att någon anmält en felstavad skylt.

För säkerhets skull åker han ut och tittar på skylten direkt efter samtalet med SVT och konstaterar att, jodå, det saknas ett r.

– Det här är ju något av ett mysterium eftersom en hel kedja av människor är inblandade, från den som beställer skylten till den som lägger ut en order om att den ska sättas upp – till den som faktiskt sätter upp den. Ingen verkar ha sett något.

Inte leta syndabock

Gunilla Högberg konstaterar att Hjalmar Trafvenfelt förmodligen vänder sig i sin grav över misstaget.

– Fast å andra sidan hade han humor, så han skrattar väl kanske också.

Hur länge den felstavade skylten suttit uppe kan ingen riktigt svara på. Men på kommunen bryr man sig inte om att leta efter en syndabock.

– Nej, varför det? Det är inga stora pengar i det här – vi byter ut den helt enkelt, säger Mårten Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer