Här är korna som mjölkar guld

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Conny och Göte Pettersson har levererat förstklassig mjölk i 23 år och för det har dom nu fått Svensk Mjölks guldmedalj utdelad av ingen mindre än Hans Majestät Konungen själv.

– Det var ju trevligt, men det gick ju så snabbt alltihop, konstaterar Conny Pettersson som inte fick tid att ställa några frågor till Kungen.

Det var den 16 februari som bröderna och deras familj fick åka till Stockholm för att ta emot hedersutmärkelsen. Sammanlagt fick 62 mjölkbönder varsin guldmedalj, samtliga med minst 23 års prickfri mjölkproduktion bakom sig.

Pysslar om så gott de kan

Det är lunchdags i den helautomatiserade ladugården och dom 75 mjölkkorna slussas runt till olika funktionsplatser. Lite mat här, en stunds ryggklining där och så minst två gånger per dygn ett besök i den automatiska mjölkmaskinen.

– Vi försöker att pyssla om korna så gott vi kan, säger Conny. Vi ser till att ha bra foder och klappar om dom ibland.

Och kossorna svara med att leverera förstklassig mjölk som de alltid gjort under de senaste 23 åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.