Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Stenmark berättar om den lite annorlunda dagvattendammen vid Strömsborg. Foto: SVT

Kampen mot föroreningar i Svartån – här är Örebros nya dagvattendamm

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro pågår ett stort arbete med att fånga upp och rena dagvatten från föroreningar, innan det rinner ut i Svartån. Den senaste dammen vid Strömsborg uppmärksammas just nu av kommunen i samband med att det är Dagvattnets dag på lördag den 24 september.

– Vi ska förhoppningsvis få lite bättre vattenkvalité i Svartån, säger  Emma Stenmark, VA-ingenjör på Tekniska förvaltningen

Dagvatten handlar om det vatten som når marken via nederbörd, bland annat i form av regn. Dagvattnet passerar en hel del smutsig yta som vägar, parkeringsytor och industriområden.

Och i natursköna Strömsborg ligger industrierna vid Bista bara ett stenkast bort från den nya dammen.

– Den här dammen tar emot dagvatten från sydvästra delarna av staden, bland annat Bista och Adolfsberg. Avreningsområdet är cirkla 660 hektar stort och inkluderar flertalet stora vägar, bostadsområden och industriområden. Det är det som ska renas här, säger Emma Stenmark.

Just metoden som används vid den nya dammen vid Strömsborg är speciell enligt Emma Stenmarck. Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.