Var femte bilförare stannar inte vid stoppskylten, visar NTF:s undersökning. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här är skylten som var femte missar

Publicerad

Trots att det kan kosta både tusenlappar och körkortet, så fortsätter många bilister förbi stoppskylten utan att stanna.

När trafiksäkerhetsorganisationen NTF kontrollerade bilar körde i snitt var femte förbi stoppskylten.

Men vid en korsning mellan två riksvägar i Örebro län var trafiksyndarna ännu fler.

NTF kontrollerade hur totalt 1177 bilister betedde sig vid korsningar med stopplikt i Norrköping, Nyköping och Kumla. I snitt stannade 80 procent av bilförarna, medan 20 procent rullade förbi.

– Det är lite värre än vad jag trodde från början, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig vid NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland.

Färre stannade i Sköllersta

Vid korsningen mellan riksvägarna 51 och 52 i Sköllersta utanför Kumla var det ännu färre som stannade. 25 procent av de 218 kontrollerade fordonen lät bli att stå still vid skylten där.

– Det här är ju till för att vi ska öka säkerheten i korsningar där man behöver stanna till och titta lite extra,  säger Lars Nordquist.

Bäst på att stanna var bilisterna inne i Norrköping. 87 procent av förarna stoppade sina fordon i korsningen Hantverkaregatan – Skepparegatan. Däremot noterade kontrollanterna att de allra flesta cyklister som passerade inte tog hänsyn till stopplikten.

”Kvinnor kör bättre än män”

Det kan kosta 2 500 kronor i böter att missa eller strunta i stoppskylten. I allvarligare fall kan också körkortet bli indraget.

NTF har också kontrollerat hur många av förarna som såg ut som kvinnor respektive män. Kvinnorna stannade lite oftare vid stoppskylten än män.

– Generellt sett kan man säga att kvinnor kör lite bättre än män, säger  Lars Nordquist

Så höga böter kan du få i trafiken

Kört mot rött ljus: 3 000 kr

Kört mot rött ljus med cykel/moped klass II/hästfordon: 1 500 kr

Väjningsplikt (högerregeln): 2 000 kr

Väjningsplikt (obevakat övergångsställe): 3 000 kr

Ej använt bilbälte vuxen: 1 500 kr

Stopplikt: 2 500 kr

Slitet däck: 1 200 kr

Fortkörning: 1 500 – 4000 kronor beroende på hastighetsbegränsning och hur snabbt det har gått.

Källa: polisen.se (samtliga uppgifter publicerades 2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.