Lars Ehngren och Tobias Silverlo jobbar som ordningsvakter. Foto: SVT

Här är vakterna som jobbar för ett tryggt centrum

Uppdaterad
Publicerad

För att öka tryggheten i centrala Örebro anlitade kommunen förra året ordningsvakter som vandrar runt i city.

– Det kan hända vad som helst när vi är ute, säger ordningsvakten Lars Ehngren.

Varje år genomförs trygghetsvandringar och konkreta åtgärder för att göra Örebro mer tryggt. Det kan bland annat handla om att utöka belysningen vid mörka platser, ta bort buskar och se till att stadsbussarna stannar mellan hållplatser.

En av förra årets stora satsningar var att anlita ordningsvakter för att skapa trygghet i centrala Örebro.

– Bara att vi syns är väldigt viktigt, menar Tobias Silverlo.

”En dröm att vara ordningsvakt”

Allt som ordningsvakterna möter i sitt arbete rapporteras in för att Brottsförebyggande rådet ska få en bild av hur situationen ser ut. Att vara ute och bidra till ett tryggare samhälle är ett drömjobb enligt Tobias Silverlo.

– Det är faktiskt en dröm som jag uppfyller. Jag vet aldrig hur dagen ska börja eller sluta. Det är ett socialt jobb vilket passar mig, säger han.

Mest att göra på helgerna

Enligt Lars Ehngren, ägare av Citybevakning i Örebro AB, möts personalen dagligen av olika situationer. På helgerna är det allra mest att göra

– Alla möjliga situationer kan uppstå. Det är allt från fylleri till snatteri, dråp och slagsmål. Det kan hända vad som helst, säger Lars Ehngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.