Hör Michael Nilsson, inspektör vid Arbetsmiljöverket, berätta mer om riskerna att skadas allvarligt eller omkomma. Foto: SVT

Här arbetar de på taket utan skydd

Uppdaterad
Publicerad

Takarbete är vanligt så här års och enligt lag måste företag som arbetar två meter eller högre upp använda skyddsutrustning. Någon sådan användes inte när ett hustak i länet gjordes rent för en tid sedan. En förbipasserande reagerade starkt och hörde av sig. Vi filmade och visade bilderna för Arbetsmiljöverket.

– Jag kan inte detaljerna i det här fallet men utifrån bilderna bedömer jag att det handlar om ett bygg- och anläggningsarbete och då har vi olika

Michael Nilsson, inspektör Arbetsmiljöverket i Örebro Foto: Sophie olsson Rahlén /SVT

verktyg. Vi kan omedelbart stoppa arbetet och även förelägga om en sanktionsavgift, säger inspektören Michael Nilsson.

Arbetsgivaren i fokus

Vid en utredning riktar Arbetsmiljöverket i första hand in sig på arbetsgivaren till de som utför farligt arbete. Men utredningen kan utvidgas och vid bygg- och anläggningsarbeten kan ljuset även riktas mot byggherren, alltså den som låter utföra arbetet.

Kan något ansvar landa på en privatperson som köper en tjänst av ett företag som inte följer säkerhetsföreskrifterna?

– En privatperson kan mycket väl betraktas som byggherre men det finns annan lagstiftning som konsumentköplagen som gör att byggherreansvaret reduceras kraftigt i de fallen. Det är svårt att svara på generellt, säger han.

Enligt Arbetsmiljöverket är fall en av de vanligaste orsakerna till att personer omkommer eller skadas allvarligt i byggbranschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.