Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad finns det för svårigheter med att spela ambassadör? Hör eleverna i klippet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Här debatterar elever krig och konflikter i världen – FN-rollspel på Möckelngymnasiet

Publicerad

Krig, konflikter och terrorism. Det är ämnena som eleverna på Möckelngymnasiet i Karlskoga tar sig an under två dagar i årets FN-rollspel. Syftet: Att eleverna lär sig både hur de politiska systemen och FN fungerar.

Det är runt 150 gymnasieelever i årskurs 1 och 2 som deltar i FN-rollspelet. Årets tema är krig, konflikter och terrorism och dess konsekvenser på land och hav. Ett tema som speglar situationen i världen.

Inför rollspelet är det noggranna förberedelser som står på schemat för eleverna, enligt Amir Sam, som är lärare i samhällskunskap och historia.

– Man tittar på vad det är för politiskt system som det egna landet har. Vad man har för relationer till andra stater. Man har dels stater man är ovänner med men också stater man samarbetar mycket med, säger han.

Oskar Folker är ordförande för FN-rollspelet. Det innebär att han, tillsammans med ytterligare en elev, styr samtalet och fördelar ordet.

– I början tyckte jag det var ganska svårt. Man är tvungen att anpassa sig ganska mycket, känna av stämningen och vad som krävs för att det ska flyta på bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.