Foto: Scanpix

Här drabbas barnen mest av separationer

Publicerad

Skinnskatteberg, Ljusnarsberg och Laxå toppar listan över de kommuner där flest skilsmässor och separationer med barn inblandade sker, det visar statistik från SCB.

Andelen barn som upplever en separation varierar över landet. I Dalarnas, Västmanlands och Örebro län var andelen barn som upplevde en separation 2011 som högst (3,8 procent). I Jönköpings län var den som lägst (2,4 procent).

SCB:s siffror visar även att det finns skillnader mellan olika kommuner, exempelvis mellan storstäder och förorter. I de tre storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö var 3,4 procent av barnen med om en separation under 2011. I storstädernas förortskommuner, däremot, var den lägre (2,9 procent).

De kommuner där lägst andel av barnen upplevde en separation under de senaste fem åren var Ydre, Habo, Vilhelmina, Lomma och Danderyd.

I Storfors, Skinnskatteberg, Ljusnarsberg, Hofors och Laxå var det störst andel barn som upplevde en separation under samma period.

Varje år är nästan 50 000 barn med om att deras föräldrar separerar. Det är nästan dubbelt så vanligt att barn med samboföräldrar är med om det än barn med gifta föräldrar, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Ändå har separationerna minskat något sedan 2000, från 3,4 till 3,2 procent av alla barn med gifta eller sammanboende föräldrar under 2011. Minskningen har framför allt skett för de yngre barnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer