Gregor Zubicky – nu också som buss! Foto: Thomas Wedin / SVT

Här får årets örebroare sin egen stadsbuss

Uppdaterad
Publicerad

Med start på torsdag kommer bussen med namnet Gregor Zubicky att rulla i Örebro. Zubicky som blev årets örebroare 2019 har också en förhoppning om att lite Beethoven eller Mozart ska kunna spelas i högtalarna under turerna.

Det har gått några månader sedan Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern, utsågs till årets örebroare.

Spänd väntan

En del av priset innebär att man får en buss uppkallad efter sig men Gregor Zubicky själv var inte helt säker på att det skulle bli av.

– Nej det gick ett tag och inget sa något och det är ju inget man frågar om heller, skrattar han. Men det dök upp en man från bussbolaget en dag och frågade när vi skulle ha invigning så då förstod jag att det skulle bli av.

Ödmjuk fråga om linjedragning

På torsdagen, på Gregor Zubickys egen födelsedag, var det så dags att formellt namnge bussen under pompa och ståt. Frågan är hur ofta Gregor Zubicky kommer att åka med sin namne på fyra hjul.

– Jag frågade faktiskt om man kunde välja linje så att den skulle åka ut där jag bor, men så fungerar det inte. Däremot kommer jag att hålla utkik efter den och åka med när det passar. Jag borde ju få åka gratis. Det är ju ”min” buss.

Hälsofrämjande musik

Och om han fick önska så skulle passagerarna märka att det var hans buss de åkte med direkt när de klev ombord.

– Det vore kul om man kunde spela lite Beethoven eller Mozart i högtalarna under turen – då skulle folk må ännu bättre när de kom fram!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.