Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martina Lindblom Alanko, Svealandstrafiken, i mitten på bilden ser till att Susanne Nilsson (t v) och Zeinab Allaou får mer att göra på Syverkstan. Foto: Åsa Svennebäck

Här får både människor och trasig inredning en ny chans

Uppdaterad
Publicerad

De syr, ändrar, byter dragkedjor och klär om. På Kapell-, Sy- och Fixarverkstan, eller Syverkstan som den kallas i dagligt tal, råder det full aktivitet för det mesta. Men ibland gör kroppen ont eller så tryter orken och då utgår man ifrån dagsformen.

– Här fortsätter vi inte bara som man gjorde på sina gamla jobb, konstaterar Susanne Nilsson som är en av de anställda.

Efter ett nytt avtal med Svealandstrafiken har verksamheten på Syverkstan utökats med att laga trasiga bussklädslar och att laga och anpassa arbetskläder till chaufförerna.

Trots att Susanne och hennes kollega, sömmerskan Zeinab Allaou, är glada över att få mer uppdrag i företaget är det inte vinsten som är det viktigaste utan att de båda mår bra och tar på sig lagom mycket arbete.

En nystart

För Susanne har anställningen på Syverkstan i Örebro inneburit en nystart i arbetslivet efter att hennes rygg gått sönder efter många år i städbranschen. För Zeinab handlar mycket om att lära sig svenska och hitta sin plats i samhället.

– Jag har bott i Sverige i 20 år, förklarar hon, men språket har varit svårt. När jag har jobbat tidigare har jag bara suttit ensam och sytt och inte fått prata med någon men här pratar jag med Susanne och kunderna varje dag och lär mig jättemycket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.