Foto: Anders NordVisa alla (6)
Visa alla (6)

Här får svenska staten nya kanoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter en försening på två år kunde BAE Systems Bofors i Karlskoga under måndagen lämna över den första serietillverkade artilleripjäsen Archer till försvarsminister Peter Hultqvist.

Det är en vidareutveckling av artilleripjäsen Haubits 77B som har monterats på en terrängvagn. Försvaret har köpt 24 stycken som kommer att levereras under ett år. Den kan fjärrstyras från en dator i förarhytten så personalen behöver inte gå ur förarhytten när pjäsen används.

– Vi är stolta över att få leverera världens mest moderna hjulbaserade artillerisystem, systemet höjer det svenska artilleriets förmåga avsevärt samtidigt som det sätter våra soldaters säkerhet i centrum, säger Lena Gillström, VD för BAE Systems Bofors, i ett pressmeddelande.

Archer har en aktionsradie på 50 mil, skjuter mellan tre och fem mil med en eldhastighet av 8-9 skott/minut.  Dessutom kan den snabbt förflytta sig mellan olika platser. Archer manövreras av 3-4 personer.

De första enheterna av artillerisystemet överlämnades till den svenska staten under måndagen vid en ceremoni i Karlskoga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet