I inslaget kan du höra Sofia Kamran berätta om vad Trappans verksamhet betyder för henne. Foto: Monika Bruhn /SVT

Ministern i Örebro – träffade kvinnor som får hjälp till jobb genom projekt

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen besökte ministern Matilda Ernkrans projektet Trappans verksamhet i Örebro.

Genom projektet får utlandsfödda kvinnor hjälp att komma ut i arbetslivet.

– Det är spännande att få vara här på Trappan för de har visat väldigt fina resultat, säger Matilda Ernkrans.

Matilda Ernkrans är minister för högre utbildning och forskning. Under besöket i Föreningens hus lokaler på Norrcity i Örebro fick hon veta mer om projektet Trappan.

– Jag tycker att det är häftigt att få se att man får återupptäcka att man kan lära sig. Och att se den stolthet och den trygghet som flera av kvinnorna ändå ger uttryck för när man lite bättre klarar av att behärska det svenska språket, säger Matilda Ernkrans.

25 procent får jobb

Sofia Kamran kom till Sverige från Afghanistan 1992. För henne har undervisningen i svenska språket inte bara gett nya kunskaper – utan också gjort henne mer självständig.

– Jag vill att alla ska stå på egna ben. Alla ska ha utbildning. Vi som är äldre måste kunna klara oss själva utan tolk, säger hon.

Under ett halvår får deltagarna lära sig om jobb, företagande och utbildning. Men de pratar också om andra typer av frågor och hur samhället fungerar.

– Vi har sett jättefina resultat, där nästan 25 procent av våra deltagare har lyckats komma ut i arbete, säger Simath Dinar, projektmedarbetare på ABF.

Trappans resurscenter

Drivs sedan ett och ett halvt år tillbaka av utbildningsförbundet ABF, tillsammans med flera andra fackförbund och föreringar.

Utbildningsprogrammet som erbjuds är sex månader långt, men kan förlängtas till ett år.

Under programmet får deltagarna lära sig bättre svenska och praktisera på olika arbetsplatser.

Källa: ABF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.