SVT Nyheter Örebros reporter Anders Nord provar livet som intagen. Foto: SVT

Här provar SVT:s reporter att sitta inne

Uppdaterad
Publicerad

Här får örebroare prova på att sitta i finkan – när Kriminalvården är på turné.

– Många har en bild av hur svenska häkten och fängelser är, och vi vill visa upp hur det faktiskt ser ut, säger kriminalvårdsinspektör Johan Fritioff.

På fredagen stannade Kriminalvårdens turné till vid universitetet i Örebro. Besökare kunde kliva in i lastbilen där man bland annat byggt upp en gammal cell från Kumlaanstalten.

– Vi kallar dem för bostadsrum. De är oftast mellan sex och tio kvadratmeter stora, och man har en ganska hyfsad yta att röra sig på, säger Johan Fritioff.

Kriminalvårdens lastbil ställdes upp vid universitetet på fredagen. Foto: Anders Nord/SVT

Behöver 1 800 vikarier

Besökare får prova att stiga in i cellen och känna hur det är att sitta inlåst. Turnén görs även för att Kriminalvården ska hitta personal.

– I landet behöver vi anställa ungefär 1 800 sommarvikarier. I den här regionen handlar det om 150 personer.

Låter intressant

Socionomstudenten Jessica Kristiansson besökte turnén med en kompis.

Jessica Kristiansson pluggar socionomprogrammet. Foto: Anders Nord / SVT

– Själva arbetet verkar intressant, att man ska ta hand om de som har kommit in i kriminalvården. Det är ett helt annat sätt att tänka än vad det är på andra jobb. Jag tänker söka sommarjobb så får vi se om jag får det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.