Foto: Monika Bruhn / SVT

Här fick eleverna se omtalade föreställningen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen fick eleverna i årskurs tre på Stocksätterskolan i Hallsberg se Länsteaterns omtalade föreställning ”Medeas barn”. Det var första gången uppsättningen spelades efter att både Kumla och Lekeberg ställt in barnteatern.

– Jag var med och såg uppsättningen, berättar Catharina Lindvall-Scharmer som är rektor för Stocksättersskolan i Hallsberg. Helt klart väcker den känslor av alla slag, både skratt och allvar.

Länsteaterns uppsättning av Medeas barn handlar om barnen Lill-Jason och Lill-Medea som upplever en skilsmässa från barnens perspektiv. Under föreställningen bråkar, skriker och gråter föräldrarna och vid något tillfälle säger mamman att hon vill ta livet av sig.

Väckte starka reaktioner

Efter att föreställningen spelades i Kumla för några veckor sedan reagerade flera föräldrar på det starka innehållet och kommunens ansvariga svarade med att ställa in resten av skolföreställningarna. Lekeberg följde Kumlas exempel men i Hallsberg valde kommunen och skolorna en annan väg. 

– Först tänkte jag ”kommer vi att våga låta eleverna se det här?”, erkänner Catharina Lindvall-Scharmer. Men sen satte vi oss ner och tänkte ett varv till.

I ett samtal mellan Kulturskolan, Länsteatern och lärarlagen kom man gemensamt fram till hur man skulle arbeta med det känsliga ämnet. Att låta föräldrarna bli delaktiga i det hela har varit en viktig del.

– Vi har förberett oss noggrant med samtal både före och efter föreställningen. Sen har skådespelarna också berättat om pjäsen både före och efter. De föräldrar som velat har varit välkomna att vara med och se pjäsen med barnen, de som inte vill att barnen ska se den har kunnat bestämma det.

Fyra barn såg inte pjäsen

På Stocksättersskolan valde föräldrar till fyra barn att inte låta dem se pjäsen. 

– Jag tycker att det är bra, säger Catharina Lindvall-Scharmer. På skolan har vi ingen möjlighet att veta vad som händer i alla familjer och vad en del barn upplever hemma just nu.

Men hon ångrar inte sitt beslut att visa föreställningen på skolan.

– Vi har jobbat extra mycket inför den här föreställningen och fick oss nog en tankeställare när andra ställde in. Men efter att ha sett den idag och pratat med barnen efteråt så kan jag säga att inget av barnen har tagit illa vid sig så länge de varit i skolan i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.