Foto: SVT

”Har för mycket lokaler”

Publicerad

Hällefors kommunhus från 1939 går mot ett eventuellt rivningsbeslut. Både yttre och inre underhåll har under åren hållits tillbaka och en ungefärlig kostnad, för att få till en funktionell och bra arbetsplats, skulle bli över 30 miljoner kronor.

Formens Hus som ligger stenkastet bort kan rymma all personal som jobbar i kommunhuset och notan för det projektet skulle bli nio miljoner kronor.

– Om vi skulle lägga alla äggen i en korg, som jag säger, med att lägga 30 miljoner på kommunhuset så har vi väldigt lite muskler för framtiden att tillföra någonting till Hällefors kommun och framförallt till våra kommuninnevånare, säger Annalena Jernberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Grunden är ju att vi har för mycket lokaler, vi måste göra oss av med någonting för det kostar en massa pengar och pengar är det vi inte har i Hällefors, säger Ola Ström som är kommunchef i Hällefors.

– Jag tycker att man verkligen ska tycka till i Hällefors hur man hanterar sitt kulturarv. Hällefors är ju en modern ort, en bruksort, och det här är ju väldigt karaktäristiskt för bruksortens arkitektoniska ambitioner, en genomarbetad modernistisk arkitektur. Det är också en del av den offentliga miljön i Hällefors, jag sätter i samband med IOGT-byggnaden från 50-talet och inte minst sista utropstecknet det monumentala Folkets Hus från senare tid, säger Raoul Hjärtström, antikvarie på länsstyrelsen i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.